2010. december 8., szerda

Kandírozott gyömbér és karácsonypálinka

Próbáltátok már? Isteni illata van. Harapni lehetett a levegőben a gyömbérillatot.
Én a desszert.eu oldalon talált recept alapján csináltam:

Hozzávalók:

150 g letisztított, meghámozott gyömbér

A cukorsziruphoz:
150 g cukor
kb. 250 ml víz ( Ha főzés közben elforr a víz, egy keveset mindig utántölthetünk. )

Kb egy-másfél órát kell főzni lassú tűzön, majd leszűrni és kristálycukorba forgatni. Jó csípős magában, gyerekeknek nasinak nem ideális :)


Ez a főzet most az idei karácsonypálinkámba készült, amit kicsit megkésve dobtam össze, már hetek óta is ázhatna. De sebaj, szerintem így sem lesz rossz.
Évek óta Démétér receptje alapján készítem, mindig nagy sikerrel.
Íme, az ő leírása:
Karácsonyi pálinka.

Ehhez jó nagy üvegre van szükségem - meghökkentő mennyiség fogy belőle, ha átjönnek a barátaink :) Tökéletes megoldás például a háromliteres kovászos-uborkás üveg, annak most úgysincs szezonja.

Az üveg aljára szórok húsz dekányi aszalt szilvát. Magozottat, persze. Aszalt áfonyából, szederből, málnából is lehet beletenni, ha van éppen otthon, egy-egy maréknyit. De igazán nem kötelező. Kerül bele úgy húsz dekányi kandírozott narancshéj is - és ettől a pillanattól kell kapaszkodni, mert varázslatos illatok árasztják el a konyhát. Vagy hat rúd fahéjat, félmarék szegfűszeget dobok bele, és kandírozott gyömbérből is mehet bele három-négy szem. Kifacsarom öt-hat nagyobb narancs levét, beleöntöm, majd két citrommal is megteszem ugyanezt. Tehetünk bele mazsolát is. Ízlés szerint mézzel öntözöm meg - én bizony jó sokat szoktam beletenni, mert gyönyörű, és nem tudok ellenállni a szépen csorgó arany folyamnak :) Legalább fél litert töltsünk bele. Ezután három deci erős rum kerül bele, majd felöntjük az egészet szilvapálinkával. Nincs is más dolgunk, mint karácsonyig néhányszor átforgatni az üveget, hogy mindent átjárjon az erős szesz. Karácsonykor szűrjük le, és dalolásszunk csengettyűs dalokat az illatától.

Egyébként a kényszerpihenőm folytatódik, még holnap is itthon leszek, de ma már a lányok is maradtak, így a varrással nem haladtam. Holnapra mézeskalácssütés a terv, még ma este be is keverem a tésztát, és kipróbáljuk az ikeás szaggatóformákat, főként a rénszarvasra és a mókusra fenem a fogaimat!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése